Coaching met paarden

niks oog

Coaching met paarden is (letterlijk en figuurlijk) met beide benen op de grond staan. Het is ervaringsgericht werken aan een thema of vraag, die door de coachee (=degene die gecoached wordt) wordt bepaald. Het paard spiegelt de intenties en energie van de coachee om onbewuste gedrag en gevoelens helder te krijgen. De coach ondersteunt dit door open vragen te stellen, zonder oordeel. Het gaat hierbij om wat zich in het hier en nu afspeelt en niet wat er zich in het verleden heeft voorgedaan. We werken oplossingsgericht: de vraag aan de coachee is wat hij / zij er aan wil doen. Eventueel kan ander gedrag of aanpak van een probleem met het paard geoefend worden.  

Communicatie tussen mensen is voornamelijk (ruim 80 %) non-verbaal. Met paarden is dat nog sterker. Het is dus niet zo verwonderlijk dat communiceren met paarden ons iets kan leren over hoe we bedoeld of onbedoeld overkomen op de ander.  Als er verschil is tussen wat wij zeggen en wat onze lichaamstaal daarover aangeeft, spiegelt het paard ons op dat punt. De begeleidende coach zal dit zonder oordeel benoemen en met je zoeken naar wat dat voor jou betekent.

Er wordt gewerkt met de systematiek van “Equine Assisted Coaching”  zoals die is ontwikkeld door opleidingsinstituut “de Keulseweg” . Wil je meer weten dan is hier de link

Wil je in een individuele sessie een situatie aan de orde laten komen of zou je met je afdeling of team willen werken, neem contact op en we bespreken de mogelijkheden.

Het is een methode die geschikt is voor alle leeftijden, zowel kinderen als volwassenen zijn welkom.

Voorbeelden individuele coachingsvraag:

 • Je krijgt een nieuwe functie aangeboden en aarzelt of je dat wel aankan.
 • Je ervaart spanningen in de omgang met je opgroeiende kinderen.
 • Je hebt het gevoel geen energie meer uit je werk te halen. Als je zo doorgaat krijg je een burn-out.
 • Je wilt een nieuwe opleiding gaan doen, maar vraagt je af of dat wel een goed idee is.
 • Je bent verlegen in de omgang met anderen en wordt gauw gepest.
 • Je kunt geen nee zeggen, en hebt het daardoor altijd net iets te druk.
 • Je hebt last van examenvrees, plankenkoorts, sollicitatie-angst.

Dit zijn maar een paar voorbeelden, je bepaalt zelf waarvoor je komt en waar je aan wilt werken.

Coachingsvraag met een team: 

 • Het team waarmee je werkt wordt samengevoegd met een andere afdeling en je wilt een goede start maken, door een communicatietraining te doen.
 • Je moet met je team een nieuwe werkwijze implementeren en dat geeft de nodige spanningen.
 • Je wil met je team een leuke dag hebben, die bovendien positief bijdraagt aan de onderlinge communicatie.
 • Het werk met clienten, patienten vraagt om regelmatig aandacht voor de medewerkers om alle ervaringen een plek te  geven en weer open te staan voor nieuwe clienten. (zgn. zorg voor de zorgenden).